www.facebook.com/sketma13upsi/ sketma13upsi@gmail.com Office Num.: +6015-4879 7307 / 7354 / 7306 / 7378

                                                                              

Bagaimana ke Sini

Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) merupakan sebuah universiti yang terletak di daerah Mualim, Perak, Malaysia. PSI mempunyai dua kampus iaitu Kampus Sultan Abdul Jalil Shah (KSAJS) dan Kampus Sultan Azlan Shah (KSAH) yang bitara dalam kepimpinan pendidikan berlandaskan kegemilangan sejarah serta menerajui perubahan global. Acara SKETMA 13 akan diadakan di Kampus Sultan Abdul Jalil Shah (KSAJS) di Tanjung Malim. Terdapat beberapa cara untuk ke sini:

 

Kereta / Teksi
UPSI, Tanjong Malim boleh diakses melalui jalan raya dari ibu negara Kuala Lumpur atau Selatan Semenanjung melalui Lebuhraya Utara-Selatan dan keluar di Tanjung Malim. Perjalanan dari Kuala Lumpur ke UPSI, Tanjung Malim hanya akan mengambil masa satu jam.

Jika memandu dari Ipoh atau utara semenanjung dengan menggunakan Lebuhraya Utara-Selatan PLUS anda perlu keluar tol Behrang. Ia hanya mengambil masa kira-kira 1 jam 50 minit dari Ipoh ke UPSI, Tanjung Malim.

Bas
Menggunakan hampir sama laluan dan masa perjalanan yang diambil oleh kereta atau teksi, bas merupakan pengangkutan alternatif untuk ke UPSI. Jika perjalanan dari selatan semenanjung, anda perlu menggunakan transit di Terminal Bas Puduraya, Kuala Lumpur dan memilih syarikat bas berikut untuk sampai ke Tanjung Malim.

 

Dari Kuala Lumpur (Terminal Bas Puduraya) ke Tanjung Malim

Syarikat Bas

Harga (RM)

Dewasa Kanak-kanak

TM-KL Express

7.70

5.50

 

Jika perjalanan dari utara semenanjung, anda boleh menggunakan transit di Terminal Bas Amanjaya atau Terminal Bas Ipoh di Jalan Bendahara, Ipoh.

 

Dari Ipoh ke Tanjung Malim

Syarikat Bas

 

Harga (RM)

Dewasa Kanak-kanak

Sri Maju Express

12.60

9.50

 

Dari stesen bas Tanjung Malim, perkhidmatan teksi disediakan untuk sampai ke UPSI hanya RM7.00. Bagi mendapatkan perkhidmatan teksi Tanjung Malim boleh hubungi 05-4585334.

 

Melalui Keretapi

Terdapat dua jenis perkhidmatan keretapi disediakan oleh Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) untuk ke stesen keretapi Tanjung Malim iaitu KTM Komuter / KTM ETS dan KTM Intercity.

 

KTM Komuter merupakan sebuah perkhidmatan yang cepat dan cekap khususnya kepada penumpang di Kuala Lumpur dan kawasan-kawasan pinggir bandar di sekitarnya. Ia adalah perkhidmatan kereta api antara bandar yang menggunakan elektrik. Ia adalah perkhidmatan keretapi terpantas di Malaysia yang kini beroperasi di elektrik dan ada dua daripada Laluan Pantai Barat antara Gemas dan Padang Besar di sempadan Malaysia-Thai.

Sementara itu, KTM Intercity (Melayu: KTM Antara bandar) adalah jenama untuk perkhidmatan kereta api antara bandar di Semenanjung Malaysia, Singapura dan Thailand. Kebanyakan perkhidmatan beroperasi dari Stesen Sentral Kuala Lumpur di ibu negara Malaysia. Ia beroperasi di sepanjang laluan Pantai Timur di antara Tumpat dan Gemas dan seterusnya ke Singapura. Juga satu kereta api merentas sempadan setiap hari antara Butterworth, Pulau Pinang dan Hat Yai, Thailand.

Tiket KTMB boleh didapatkan melalui dalam talian atau datang ke kaunter stesen kereta api di Kuala Lumpur, Negeri Sembilan, Perak, Kedah dan Perlis. Sila rujuk pautan berikut untuk tiket, jadual perjalanan, tambang dan maklumat lanjut, http://www.ktmb.com.my/ atau hubungi perkhidmatan pelanggan KTMB melalui nombor berikut +603 - 2267 1200.

Dari stesen kereta api Tanjung Malim, perkhidmatan teksi disediakan untuk sampai ke UPSI hanya RM7.00. Tanjung Malim Perkhidmatan teksi boleh dipanggil dengan memanggil 05-4585334.

 

 

OUR SPONSOR